Blaasgruis bij katten

Blaasgruis komt jammer genoeg vaak voor bij een kat. Gelukkig is blaasgruis in veel gevallen goed te behandelen. Lees er hier meer over.

Blaasgruis bij een kat, wat is het en hoe herkent u het?

Blaasgruis komt jammer genoeg vaak voor bij katten. Maar wat is het eigenlijk? Blaasgruis zijn scherpe, kristalvormige steentjes die in de urine van uw kat gevormd worden. U kunt zich voorstellen dat die kleine steentjes de blaaswand en urinewegen irriteren en sommige gevallen, zelfs verstoppen. Gelukkig is blaasgruis in veel gevallen goed te behandelen.

Herken blaasgruis bij uw kat: de symptomen

Waarschijnlijk vermoedt u dus al dat uw kat last heeft van blaasgruis. Deze kwaal is vrij gemakkelijk te herkennen. De symptomen bij blaasgruis zijn vrij universeel. We zetten de veelvoorkomende symptomen op een rij:

  • Ineens in huis plassen
  • Pijn bij het plassen
  • Persen bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Bloed bij de urine
  • In de bak gaan liggen
  • Katers worden vaker rusteloos en likken veel aan hun penis

 

Zijn de symptomen (voor een deel) herkenbaar? Bij de meeste dierenartspraktijken kunt u de urine van uw kat inleveren en laten checken op blaasgruis.

Blaasgruis bij een kat verlichten met de juiste voeding

Waarom de ene kat blaasgruis krijgt en de ander niet, is onduidelijk. Wel is er een aantal risico’s die de kans op blaasgruis doet toenemen. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook overgewicht en voeding dragen bij in de vorming van blaasgruis. Ook is het bekend dat zeventig procent van de katten die blaasgruis heeft, hier hun leven lang last van blijft houden. Dat is vervelend, maar in veel gevallen is de kwaal goed te behandelen met de juiste voeding. Hierbij gaat het om voeding die de zuurtegraad van de urine van uw kat omlaag brengt en ook minder calcium en magnesium bevat. Ook zorgt de voeding ervoor dat uw kat meer gaat drinken, waardoor de urine minder geconcentreerd is en daardoor makkelijker uit te plassen.

SANIMED Anti-Struvite bij blaasgruis

Het blaasgruis bij uw kat kan bestaan uit struviet, een mineraal met een specifieke samenstelling (om precies te zijn: magnesiumammoniumfosfaat). Om het blaasgruis op te lossen en zoveel mogelijk te voorkomen, is er speciaal voer ontwikkeld: SANIMED Anti- Struvite. Dit volledige dieet bevat een juiste hoeveelheid urineverzuurder, zodat de zuurgraad (pH-waarde) van de urine laag lijft. Daarnaast zorgt dit dieet voor een verlaging van de struvietvormende componenten in de urine. Het blaasgruis van uw kat is met dit dieetvoer in gemiddeld vier weken opgelost.

Extra advies voor blaasgruis bij je kat

Als u blaasgruis bij uw kat vermoedt, neem dan altijd even contact op met uw dierenarts. Hij kan de kwaal bevestigen of misschien is er toch iets anders aan de hand. Hoewel blaasgruis in veel gevallen goed te behandelen is, is het wel belangrijk meteen in actie te komen. Vooral bij gecastreerde katers kan blaasgruis voor een verstopping zorgen, waardoor uw kat helemaal niet meer kan plassen. Dat kan levensbedreigend zijn. In overleg met uw dierenarts kunt u SANIMED Anti-Struvite aan uw kat geven. Deze voeding is zowel in droog- als natvoeding verkrijgbaar én deze zijn volledig uitwisselbaar. Om te controleren of het blaasgruis bij je kat daadwerkelijk minder wordt door deze speciale voeding, is het verstandig de urine van uw kat regelmatig bij de dierenarts ter controle in te leveren.