Blaasgruis bij honden

Als u vermoedt dat uw hond blaasgruis heeft, dan is er een aantal symptomen waar u op kunt letten. Lees er hier meer over.

Blaasgruis bij een hond, hoe kunt u het herkennen?

Blaasgruis zijn kleine, scherpe korreltjes in de urine van uw hond. De korreltjes zijn, in de meeste gevallen, zo groot als zandkorreltjes. Blaasgruis irriteert de blaaswand en de urinewegen van uw hond. Hier heeft uw hond natuurlijk last van. Gelukkig is de kwaal in veel gevallen goed te behandelen.

Herken blaasgruis bij uw hond: veelvoorkomende symptomen

Als u vermoedt dat uw hond blaasgruis heeft, dan zijn er een aantal symptomen waarop u kunt letten. Uw hond hoeft geen last te hebben van alle onderstaande symptomen. Al komt een combinatie van klachten wel regelmatig voor.

  • Kleine beetjes plassen
  • Vaker plassen
  • In huis plassen
  • Bloed bij de urine
  • Persen of zelfs lang persen op de urine
  • Pijn bij het plassen

 

Oorzaak blaasgruis bij uw hond

Blaasgruis bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is blaasgruis dat is gevormd door struviet en calciumoxalaat. Als struviet de boosdoener is, dan wordt dit bij een hond vrijwel altijd veroorzaakt door blaasontsteking. Het is dus belangrijk om naast het blaasgruis, ook de blaasontsteking aan te pakken. Als het blaasgruis bestaat uit calciumoxalaat, dan heeft dit meestal een bacteriële oorzaak. Het gruis ontstaat dan in sterk geconcentreerde urine. Om erachter te komen wat precies de oorzaak is van het blaasgruis bij uw hond, is het belangrijk de urine te laten onderzoeken bij uw dierenarts.

Blaasgruis bij uw hond verminderen met voeding

Om het blaasgruis bij een hond te verlichten en zoveel mogelijk te voorkomen, is er speciale voeding ontwikkeld: SANIMED Anti-Struvite. Dit effectieve struvietdieet bevat een laag gehalte aan struvietvormende componenten (magnesium, fosfor en eiwit). De voeding zorgt ervoor dat de zuurgraad van de urine naar een pH-waarde tussen de 6,0 en 6,4 gestuurd wordt. Hierdoor lossen de struvietstenen op en wordt de vorming van nieuwe stenen voorkomen. Bij honden lossen struvietstenen gemiddeld na één tot drie maanden op wanneer er een struvietdieet wordt gegeven.

Extra tips voor blaasgruis bij uw hond

Blaasgruis is in veel gevallen goed te behandelen, maar het is wel belangrijk meteen in actie te komen. Wanneer u, in overleg met uw dierenarts, besluit het blaasgruis van uw hond aan te pakken met speciale voeding, zoals SANIMED Anti-Struvite, dan is het heel belangrijk om niets anders naast deze voeding te geven. Tussendoortjes of snacks kunnen namelijk de zuurgraad van de urine weer negatief beïnvloeden. Stimuleer uw hond daarnaast om vaker te drinken. Geef meerdere kleine maaltijden per dag, om de zuurgraad van de urine zo min mogelijk te laten schommelen. En, meten is weten! Dus test de zuurgraad van de urine van uw hond regelmatig, het liefst op hetzelfde moment van de dag (de urinegraad schommelt door de dag heen). Doe dit elke twee tot vier weken. Als de pH-waarde (weer) boven de 6,5 uitkomt, dan is het verstandig de urine door uw dierenarts te laten nakijken.