(Chronisch) nierfalen bij katten

Chronische nierfalen, ofwel nierinsufficiëntie is een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. Het komt voor bij 30% van de katten ouder dan 15 jaar. Nierfalen is een voortdurende beschadiging van de nieren, waardoor deze onvoldoende werken. Lees hier meer over (chronisch) nierfalen.

Wat is (chronisch) nierfalen?

Chronische nierfalen, ofwel nierinsufficiëntie is een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. Het komt voor bij 30% van de katten ouder dan 15 jaar. Nierfalen is een voortdurende beschadiging van de nieren, waardoor deze onvoldoende werken. Helaas is deze beschadiging niet meer te herstellen. Wel kan de voortgang van deze aandoening worden vertraagd.

Een nier bestaat uit ruim een miljoen nierlichaampjes. Deze nierlichaampjes die het bloed filteren en afvalstoffen verwijderen. Bij nierfalen neemt het aantal nierlichaampjes af, waardoor de nieren onvoldoende functioneren. Het bloed wordt niet meer voldoende gezuiverd en er treedt extra verlies van water, zouten en voedingsstoffen op. Verschillende factoren zoals erfelijkheid, leeftijd, hoge bloeddruk, infecties en stofwisselingsziekten, kunnen het ontstaan van nierfalen beïnvloeden. Een voeding met een hoog fosfor- en eiwitgehalte kan de afname van nierlichaampjes versnellen. Naast chronisch nierfalen kan ook acuut nierfalen optreden. Helaas herstellen de meeste katten hier niet van. Bovendien ontwikkelen katten die acuut nierfalen overleven vaak chronisch nierfalen.

schema nierfunctie

Symptomen

  • veelvuldig plassen
  • steeds meer drinken
  • de kat voelt zich ziek doordat afvalstoffen die normaal via de urine worden uitgescheiden zich opstapelen in het bloed

 

Nierdieet
Chronisch nierfalen kan niet worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het vertragen van de nierbeschadiging.

Een zorgvuldig samengesteld nierdieet kan nierfalen vertragen en zo het leven van uw kat verlengen.