Gewrichtsproblemen bij honden

Osteoartrose is een gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door afbraak van het gewrichtskraakbeen. Bij meer dan 90% van de honden ouder dan 5 jaar komt osteoartrose in meer of mindere mate voor. Lees hier meer over gewrichtsproblemen bij honden.

Osteoartrose bij honden

Osteoartrose is een gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door afbraak van het gewrichtskraakbeen. Bij meer dan 90% van de honden ouder dan 5 jaar komt osteoartrose in meer of mindere mate voor. Aandoeningen zoals heupdysplasie, genetische gewrichtsaandoeningen, infecties, extreme fysieke inspanningen, trauma en overgewicht kunnen het ontstaan van osteoartrose bevorderen.

Herkennen van gewrichtsproblemen bij honden

Osteoartrose kan niet worden genezen en de symptomen worden geleidelijk ernstiger. Daarom is het belangrijk dat de dierenarts deze aandoening in een vroeg stadium vaststelt. Raadpleeg uw dierenarts wanneer u denkt dat uw hond last van osteoartrose zou kunnen hebben. De juiste voeding kan bijdragen aan ondersteuning van de gewrichten bij osteoartrose.

De behandeling is erop gericht de afbraak van het kraakbeen tegen te gaan en de pijn zo veel mogelijk weg te nemen. Het voorkomen van overgewicht kan het ontstaan van osteoartrose afremmen.

Grote of genetisch gevoelige hondenrassen moet u vroegtijdig laten testen door uw dierenarts. De dierenarts controleert uw hond op aanwezigheid van genetische gewrichtsaandoeningen of heupdysplasie. Overgewicht geeft aanleiding tot overbelasting van de gewrichten. Het is verstandig dat u regelmatig het gewicht van uw hond controleert.

Symptomen

  • pijnlijke gewrichten
  • verminderde mobiliteit
  • beperkt plezier in activiteit