Giardia bij een hond

Giardia is een veelvoorkomende parasiet bij honden. We vertellen u meer over de oorzaak, symptomen en behandeling. Lees snel verder.

Giardia bij een hond: symptomen en behandeling

Giardia. Een klein beestje met soms grote gevolgen. Giardia is een veelvoorkomende parasiet. Bij honden is het zelfs één van de meest voorkomende maagdarmparasieten. Het komt voor bij ongeveer 10% van alle honden. Gelukkig is het in veel gevallen goed te behandelen. We vertellen u meer over de oorzaak, symptomen en behandeling. Lees even verder.

De oorzaak van Giardia

Een besmetting van Giardia vindt plaats door het opeten van de parasiet. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van besmette ontlasting of het binnenkrijgen van besmet water. Ook vindt er snel herbesmetting plaats. Bijvoorbeeld doordat een hond aan zijn poten likt na het uitlaten of als er aan de vacht van een besmet dier wordt gelikt. Zo verspreid de parasiet zich razendsnel.

Is Giardia gevaarlijk voor een hond?

Over het algemeen is Giardia niet gevaarlijk. Veel honden hebben de parasiet in hun darmen zitten zonder dat het problemen geeft. Bij jongere of verzwakte dieren veroorzaakt Giardia soms wél gezondheidsproblemen. Meestal in de vorm van diarree die lastig te bestrijden is. Indien honden besmet raken, duurt het gemiddeld 1 à 2 weken totdat er symptomen ontstaan.

Herken Giardia bij uw hond: de symptomen

De meeste honden dragen de Giardia parasiet bij zich en hebben geen klachten. Wanneer uw viervoeter er last van heeft, zien we vaak de volgende symptomen terug. De mate van klachten verschilt erg per hond.

  • Hardnekkige, chronische diarree
  • Gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust en sloomheid
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting

Diagnose van Giardia bij een hond

Herkent u één of meerdere symptomen bij uw hond? Raadpleeg dan altijd de dierenarts. De diagnose van Giardia wordt gesteld door het aantonen van de parasiet. Dat kan met een microscoop of met een SNAP-test.

Hygiëne in huis

Krijgt uw trouwe vriend een Giardia behandeling? Dan is goede hygiëne in huis ontzettend belangrijk. Houd rekening met de volgende zaken.

  • Behandel alle dieren in het huishouden
  • Was uw handen na contact met uw hond
  • Maak voer- en drinkbakken schoon met kokend water
  • Was voor én na de behandeling alle kussens, knuffels en kleedjes van uw hond
  • Vergeet ook niet om de auto schoon te maken

Voeding voor honden met Giardia

Bij ernstige klachten van Giardia, zoals aanhoudende diarree, schrijft de dierenarts mogelijk een speciaal dieet voor. Wij adviseren om licht verteerbare voeding te geven om de darmen tot rust te laten komen. SANIMED Intestinal biedt ondersteuning bij een verslechterde spijsvertering, dunne ontlasting en overgevoeligheid. 100% natuurlijk en bewezen effectief.