Giardia bij een kat

Giardia is een veelvoorkomende darmparasiet. Bij de meeste katten geeft het geen klachten. Maar hoe raakt een kat besmet? Wat zijn de symptomen? En hoe ziet een Giardia behandeling bij een kat eruit? Vragen hebben is antwoord krijgen bij SANIMED. Lees snel verder.

Giardia, wat is dat eigenlijk?

Giardia is over het algemeen een onschuldige parasiet die in de darmen van katten woont. Meestal zonder dat uw viervoeter er last van heeft. Giardia is vrijwel altijd aanwezig, zowel buiten als op andere plekken waar veel katten komen. Een besmetting ligt dan ook snel op de loer.

De besmetting van Giardia bij een kat

Een kat krijgt Giardia door in contact te komen met ontlasting, voer of water dat besmet is met de parasiet. Hoe dat gebeurt? Door zichzelf te wassen nadat hij of zij buiten is geweest, bijvoorbeeld. Of door te drinken uit een besmet drinkbakje. Ook kittens krijgen er vaak mee te maken. Als de moederkat besmet is, krijgen zij Giardia binnen via moedermelk. Kortom: de parasiet verspreidt zich razendsnel.

Giardia bij een kat: de symptomen

De meeste katten hebben weinig tot geen last van Giardia. Bij jonge kittens of katten met een verminderde weerstand geeft de parasiet mogelijk wél problemen. We sommen de meest voorkomende symptomen van Giardia bij een kat voor u op.

  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Braken
  • Wisselende of aanhoudende diarree
  • Minder eetlust
  • Sloomheid

De diagnose van Giardia bij katten

Herkent u één of meerdere symptomen bij uw kat? Raadpleeg dan altijd de dierenarts. De diagnose is vervolgens snel vast te stellen. Het enige wat daarvoor nodig is? Een beetje ontlasting. Lever dit in bij uw dierenarts. Op de praktijk wordt er een onderzoek uitgevoerd waarna de uitslag snel volgt.

Giardia behandeling bij een kat

Giardia is erg besmettelijk. Ook de kans op herbesmetting is groot. Is uw kat besmet met de parasiet? Dan is een behandeling belangrijk. Meestal wordt daarbij het volgende protocol aangehouden.

giardia bij katten

  • In de meeste gevallen wordt er een meerdaagse kuur ingezet voor alle huisdieren in uw huishouden. Oók als ze geen symptomen hebben.
  • Hygiëne is erg belangrijk tijdens de behandeling van Giardia. Ons advies? Was uw kat tijdens en na de behandeling met kattenshampoo.
  • Giardia overleeft lang in de omgeving van uw kat. Zorg daarom ook in huis voor een goede hygiëne. Was alle manden en knuffels zo vaak en heet mogelijk, reinig de water- en voerbakjes met kokend water en maak uw huis schoon met chloor.
  • Soms is een eenmalige kuur niet voldoende. De dierenarts besluit dan vaak om de kuur te herhalen en/of een ander medicijn in te zetten.
  • Giardia is óók besmettelijk voor de mens. Was uw handen na contact en zorg dat u niet gelikt wordt door uw kat.

 

Wat is de beste voeding voor een kat met Giardia?

Heeft uw pluizenbol last van (aanhoudende) diarree? De dierenarts schrijft mogelijk een speciaal dieet voor. Wij adviseren om licht verteerbare voeding te geven om de darmen tot rust te laten komen. SANIMED Intestinal helpt hierbij. Deze brokken zorgen voor een goede darmwerking, ondersteunen een gezonde spijsvertering en verminderen dunne ontlasting. Bewezen effectief en 100% natuurlijk.