Groei en ontwikkeling van kittens
Een gezond leven begint met een goede start! Lees hier meer over de groei en ontwikkeling van uw kitten!
Optimale groei en ontwikkeling kittens
Een gezond leven begint met goede voeding. Tijdens de kittenfase is de groei en aanmaak van nieuwe weefsels het grootst. Daarom is goede voeding juist in deze fase zo belangrijk.
Vanaf het moment dat een kat geboren wordt, maakt hij verschillende fasen door. Deze fasen kunnen onderverdeeld worden in 7 fasen:
1. Neonatale fase (0-14 dagen)
Als een kitten geboren wordt, is hij doof en blind. Ze kunnen wel al voelen en ruiken en op deze manier hun moeder vinden om te drinken. Het enige wat de kitten nog doet is eten en slapen. Het is belangrijk dat de kitten nu al went aan de aanwezigheid en de geur van mensen. Het reukvermogen werkt zo sterk dat ze een andere geur opmerken en gaan blazen. Op dag 8 gaan de ogen open en op dag 9 de gehoorgang. Over een paar dagen kan de kitten pas echt goed zien.
2. Overgangsfase (2-3 weken)
De kitten is zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Ze kunnen nu een beetje horen en zien. Hij zet zijn eerste stapjes en probeert wat te spelen met zijn broertje(s) en/of zusje(s). De melktandjes beginnen nu ook door te komen.
3. Primaire socialisatiefase (3-7 weken)
Het socialiseren is begonnen. De kittens kunnen nu goed zien en horen. Hij krijgt veel prikkels van zijn nestje, mensen en misschien andere dieren. Hij leert met deze prikkels om te gaan en leert niet bang te zijn. Dit is belangrijk om later met nieuwe situaties om te kunnen gaan. Hij leert om te gaan met vreemde geluiden, de verzorging en door het vele spelen met zijn broertje(s) en/of zusje(s) leert hij niet te hard te bijten of krabben. Vanaf 4 weken mag u uw kitten SANIMED Kitten kattenvoeding geven.
4. Secundaire socialisatiefase (7-16 weken)
In deze fase is het tijd voor de kitten om naar hun nieuwe baasje te gaan. Het socialiseren gaat verder in het nieuwe huis. In deze fase is het belangrijk om veel te spelen en aandacht te geven aan uw kitten, zodat u een goede vertrouwensband op kan bouwen.
5. Juveniele fase (16 weken – 6 maanden)
Uw kitten is enorm enthousiast en wil alles ontdekken. U kunt hem rustig aan laten wennen aan het naar buiten gaan. Start dan even samen met een tuigje of een riempje. Hij kan de weg kwijt raken en zo kan hij in het begin nog even wennen. Na castratie of sterilisatie kan de kat zonder problemen naar buiten. Het is verstandig om uw kat de chippen, zodat er achterhaalt kan worden waar hij woont als hij de weg kwijt is geraakt. In deze fase worden de melktanden vervangen voor het nieuwe gebit.
6. Puberteit (6 maanden – 1 jaar)
De puberteit start in deze fase. Hoe dit verloopt is niet voor iedere kat hetzelfde. Dat verschilt per ras en geslacht.
Poezen: een poes wordt in de puberteit krols. Krolsheid bij een poes kan enkele dagen tot weken duren. Hierbij wordt ze wat onrustig, aanhankelijk, miauwt veel en wil graag gekriebeld worden. Niet gesteriliseerde poezen kunnen beter nog niet naar buiten omdat de kans op een ongepland nestje dan groot is.
Katers: een kater zal in de puberteit ander gedrag gaan vertonen. Katers mogen nog niet naar buiten voor castratie. Als ze niet gecastreerd zijn, hebben ze last van hormonen en is de kans op vechten met andere katers groot. Ook kunnen ze te ver van huis gaan om op zoek te gaan naar een krolse poes.
Zodra uw kat gesteriliseerd of gecastreerd is, mag u overschakelen naar SANIMED Adult kattenvoeding.
7. De volwassenheid (vanaf 12-15 maanden)
Vanaf het moment dat een kitten (grotendeels) volgroeid is, wordt hij een echte kat! De meeste kittens bereiken deze volwassenheid wanneer zij een leeftijd van 12 maanden hebben bereikt. Katten van grote rassen bereiken deze fase pas vanaf een leeftijd van 15 maanden. Dit is het moment om over te stappen op volwassen voeding, SANIMED Adult kattenvoeding.