Groei en ontwikkeling van puppy’s

Een gezond leven begint met een goede start! Lees hier meer over de groei en ontwikkeling van uw pup!

Een optimale ontwikkeling van uw puppy

Vanaf de geboorte is een puppy volop in groei en ontwikkeling. Het beenderstelsel, het gebit, de spieren en het verteringsstelsel worden gevormd.

Groei puppy

Uw pup groeit ontzettend snel. Tijdens de groeifase worden nieuwe weefsels aangemaakt. Het grootste deel van deze aanmaak is eenmalig. Denk aan het zenuwstelsel, gebit en de skeletontwikkeling. Als uw pup tijdens de groeifase te veel of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit direct of op latere leeftijd tot uiting komen. Goede voeding met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen is tijdens de groeifase van essentieel belang voor een lang en gezond leven.

De groeifase bestaat uit twee periodes:                                   

Snelle groeifase

Deze groeifase duurt ongeveer tot het bereiken van 50% van het volwassen streefgewicht en is dus afhankelijk van de rasgrootte. Tijdens deze periode groeit uw pup het hardst en is de aanmaak van nieuwe weefsels het grootst. In deze periode van snelle groei is er een extra risico op het ontstaan van skeletstofwisselingsstoornissen.

Gematigde groeifase

In deze juniorfase neemt de groeisnelheid af en hiermee de behoefte aan voedingstoffen. In deze fase is er nog steeds risico op het ontstaan van aandoeningen aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en kraakbeen).

Ontwikkeling puppy

Vanaf het moment dat een hond geboren wordt maakt hij verschillende fasen door. Deze fasen kunnen onderverdeeld worden in 7 fasen:

1. Prenatale fase

Dit is de fase dat de pup nog in de baarmoeder zit. De basiseigenschappen van de pup zijn op dit moment al bepaald, tijdens deze fase zullen de pups zich verder ontwikkelen.

2. Neonatale fase (0-14 dagen)

Tijdens de neonatale fase is een pup nog doof en blind. Hij kan deze dagen al wel ruiken en weet de tepel van zijn moeder goed te vinden.

3. Overgangsfase (14-21 dagen)

Er gaat een wereld voor de pups open! In deze derde levensweek van de pups gaan de zintuigen namelijk werken. Eerst gaan de oogjes open en vervolgens zal het gehoor langzaam beter worden. Ook ontwikkelt de motoriek zich in deze derde week, de eerste wiebelige stapjes zullen gezet worden, pups zullen op elkaar reageren en aan het eind van de derde week beginnen ze met kwispelen. In deze week zal er ook een begin gemaakt worden met zindelijkheid. De pups zullen vanaf nu buiten het nest poepen of plassen.

4. Primaire socialisatiefase (4-12 weken)

Puppy in slof

De eerste socialisatiefase is misschien wel de belangrijkste fase uit het leven van een hond. Alles wat de pup nu meemaakt wordt ervaren als normaal. Tot de achtste week is de pup nog bij de fokker. Een goede fokker zal de pups hiervoor al kennis laten maken met verschillende onderwerpen die de pup in zijn hondenleven tegen zal komen: kinderen, de auto, de stofzuiger, harde geluiden, etc. De pup kennis laten maken met deze geluiden is gemakkelijker voor de zevende week omdat de pup hier pas zijn vluchtinstinct zal ontwikkelen. Tijdens deze fase zal de pup enorm veel leren. Het lopen aan de riem en wandelen op straat, omgaan met andere honden en hondentaal. Rond de 8e week zal de pup zijn nieuwe thuis leren kennen bij u in huis. U hebt dus ook de belangrijke taak om uw pup verder te socialiseren en te trainen.

5. Secundaire socialisatiefase (12 weken – 6 maanden)

 

Hoewel de eerste 12 weken erg belangrijk zijn, stopt de socialisatie niet na 12 weken. Het is belangrijk om uw hond kennis te laten maken met ‘de wereld’ en consequent aan de slag te gaan met training.

6. Adolescentiefase (6-18 maanden)

Oftewel; de pubertijd! Uw pup wordt geslachtsrijp en zal je gaan uitdagen en zich verzetten. Het is belangrijk dat je consequent en geduldig blijft tijdens deze fase.
Word niet ongeduldig, zet een stap terug met de oefeningen en blijf vriendelijk.
Door op deze manier te handelen ondersteun je uw hond om door deze periode heen te komen. Teefjes worden in deze periode voor het eerst loops. Ze kunnen rond de loopsheid wat gedragsverandering laten zien. Sommige teefjes zullen ongehoorzamer zijn of kattiger naar andere teefjes. Reuen gaan mannelijk gedrag vertonen door het hormoon testosteron. Tijdens een wandeling zullen ze gaan markeren. Dit houdt in dat uw pup zijn poot optilt en ergens tegenaan plast om zijn territorium af te bakenen. Tot verbazing van sommige hondeneigenaren zullen reutjes meestal voor het eerst vechten tijdens de pubertijd, meestal met een ander reutje.

7. Volwassenheid (vanaf 14 maanden)

Wanneer een hond volwassen is, verschilt per ras. Kleine rassen zijn namelijk veel eerder volwassen dan honden van een groot ras.