Hersenveroudering en dementie bij honden

Uw trouwe viervoeter wordt, net als uzelf, op den duur een dagje ouder. Honden die kampen met hersenveroudering of dementie gaan zich vaak anders gedragen. Geen zorgen: er zijn verschillende dingen die u kunt doen. We vertellen u alles over hersenveroudering en dementie bij honden. Lees even verder.

Wat is hersenveroudering?

Net als bij mensen kan er bij honden een geval van hersenveroudering optreden. Vaak is dit een geleidelijk proces van geestelijke achteruitgang. Het begint met kleine gedragsveranderingen die in de loop van de tijd erger worden. Rond het zevende levensjaar laten honden vaak de eerste verschijnselen van cognitieve achteruitgang zien.

Dementie bij een hond

Dementie is het verminderd functioneren als gevolg van hersenveroudering. Een hond kan dus ook dement worden. Er wordt bij honden vaak niet over dementie gesproken, maar over het Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS). Hierdoor neemt het vermogen om te onthouden en leren af. Vaak verandert dit het gedrag van dieren.

Symptomen van dementie bij honden

Hersenveroudering en dementie bij honden kunnen verschillende symptomen hebben. Het gebeurt vaak niet plotseling, maar sluipt er langzaam in. De volgende symptomen zijn een mogelijke aanwijzing voor hersenveroudering of dementie bij uw hond.

 • verminderde interactie: niet meer begroeten van familie, reageert niet op aanhalen
 • verminderde motoriek en evenwicht
 • doelloos rondlopen of voor zich uit staren
 • verminderd ruimtelijk inzicht
 • vergeten van commando’s
 • verminderde eetlust

Behandeling van dementie bij een hond

Herkent u deze symptomen bij uw hond? Of heeft u het vermoeden dat er iets in het gedrag of in de gezondheid van uw hond is veranderd? Dan kunt u altijd de dierenarts raadplegen. De symptomen kunnen namelijk ook indicaties zijn van andere gezondheidsproblemen. Vaak sluit de dierenarts eerst andere ziektes uit die dezelfde symptomen hebben. Voor honden is er geen scan mogelijk om dementie vast te stellen. Ook is er geen echte behandeling mogelijk. Het proces van dementie bij uw hond kan wel worden vertraagd, bijvoorbeeld door medicijnen, voeding en/of training.

Hersenspelletjes voor uw hond

Kampt uw hond met hersenveroudering of dementie? Dan is het belangrijk om hem fysiek te blijven uitdagen. Blijf goed met uw hond wandelen en speel regelmatig samen. Ook mentale uitdaging is van belang. Deze hersenspelletjes voor uw hond helpen om de mentale processen in gang te houden. Pas de activiteit wel aan op de fysieke en mentale gesteldheid van uw trouwe vriend.

 1. Gebruik een voerbal of KONG en stop hier wat brokjes in. Dit houdt uw hond zowel fysiek als mentaal bezig.
 2. Verzamel een aantal dozen van verschillende formaten en verstop brokjes tussen en in de dozen.
 3. Vul een bak met verschillende voorwerpen zoals plastic ballen of proppen papier. Verspreid brokjes door de bak en laat uw viervoeter lekker snuffelen.
 4. Maak of koop een snuffelmat. Dit is gemaakt van een rubberen mat en strengen fleece. Tussen de stof verstopt u brokjes. Zoeken maar!
 5. Koop een hondenpuzzel voor uw hond. Let er wel op dat deze niet té moeilijk is. Dat zorgt voor onnodige stress.

 

Voeding om de hersenactiviteit te stimuleren

Heeft uw hond last van hersenveroudering? Het geven van een voer met MCT (Medium Chain Triglycerides) kan de hersenactiviteit stimuleren. MCT’s leveren namelijk makkelijk opneembare energie voor de hersenen ten opzichte van andere vetten. SANIMED Neuro Support is een volledige voeding voor volwassen honden die de hersenfunctie ondersteunt. De voeding bevat middelketenvetzuren. Deze ondersteunen het leervermogen en geheugen van oudere honden en begeleiden daardoor gedragsveranderingen door ouderdom.