Nierproblemen bij honden
Heeft uw hond nierproblemen? Wat zijn daar de symptomen van en wat kunt u er tegen doen? U leest het hier!
Hoe herken ik nierproblemen bij mijn hond?
Bij veel plassen en drinken, misselijkheid, weinig eetlust, overgeven en lusteloosheid moeten er (sowieso) alarmbellen afgaan. Hieraan kunt u nierproblemen bij uw hond herkennen. Het daadwerkelijk vaststellen van nierfalen kan alleen met bloedonderzoek én urineonderzoek. Er zijn grofweg twee soorten nierfalen te onderscheiden: chronisch en acuut. In deze blog richten we ons op de chronische nierproblemen bij een hond. Hoe herkent u het? En wat mag een hond met nierproblemen (en wat juist niet)?
Nierproblemen bij een hond, wat is de oorzaak?
Zoals bij de meeste ziekten kunnen er allerlei oorzaken zijn voor chronische nierproblemen. Er bestaan aangeboren nierafwijkingen, maar vaker komen nierproblemen bij een hond voor op latere leeftijd. Veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Infecties in de urinewegen en nieren zelf, of elders in het lichaam.
- Amyloidosis, sommige eiwitten slaan dan neer in de nieren. Dit komt vooral voor bij bepaalde rassen, zoals de Sharpei.
- PKD (Polycystic Kidney Disease), waarbij er blaasjes in de nier worden gevormd die tot nierfalen leiden. Deze ziekte komt vooral voor bij bepaalde terriërrassen (Bull, West, Highland en Cairn).
- Giftige stoffen eten of drinken, zoals lelies (die bloemen, inderdaad) of medicijnen.
- Suikerziekte, uitdroging en hartproblemen zorgen vaak ook voor nierproblemen bij een hond.
Symptomen van nierproblemen bij een hond
De symptomen van nierproblemen bij een hond zijn pas vaak laat zichtbaar. Wij mensen kunnen doorgaans prima functioneren op één nier (50 procent), dat geldt ook voor honden. Pas als de nieren voor minder dan 25 procent functioneren, worden symptomen zichtbaar. Het slechter functioneren van de nieren gaat bij chronisch nierfalen geleidelijk. Helaas zijn de nieren dan wel al onherstelbaar beschadigd. De belangrijkste symptomen op een rij:
- Veel plassen en drinken: de plas is vaak ook waterig, omdat de nieren de urine niet goed meer kunnen concentreren. Hierdoor heeft uw hond ook meer behoefte om te drinken.
- Lusteloosheid door bloedarmoede: de nieren maken dan te weinig van een bepaald hormoon aan (EPO), dat de productie van rode bloedcellen stimuleert.
- Minder eetlust, of zelfs misselijkheid en braken: de nieren kunnen afvalstoffen niet meer goed verwerken. Hierdoor kunnen er zweertjes ontstaan in het maagdarmkanaal, de maag en de bek.
Als u merkt dat uw hond zich anders dan anders gedraagt, of als u merkt dat uw hond zich niet lekker voelt, neem dan áltijd contact op met de dierenarts.
Wat mag een hond met nierproblemen (en wat juist niet)?
Het is belangrijk dat uw hond goed blijft drinken, om uitdroging te voorkomen. Een hond met nierproblemen mag niet te veel eiwitten, fosfor en zout binnenkrijgen. In gewone hondenvoeding zijn die hoeveelheden te groot voor een hond met nierproblemen. Een nierdieet, speciaal ontwikkelde voeding om de nieren te ondersteunen, is daarom ook een belangrijk onderdeel van de verzorging.
Welke voeding past bij een hond met nierproblemen?
Als de dierenarts daadwerkelijk chronisch nierproblemen bij uw hond heeft vastgesteld, dan zal hij een uitgebreid behandelplan voorstellen om de levensverwachting en -kwaliteit te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van de nierproblemen zal de voeding voor uw hond zijn. Er is voeding die speciaal ontwikkeld is ter ondersteuning van de nier- en leverfunctie van uw hond. Deze dieetvoeding bevat weinig fosfor, weinig zout en een laag eiwitgehalte (hierdoor hoeven de nieren minder afvalstoffen uit te scheiden). En de voeding heeft een hoog gehalte aan visolie (verlaagt bloedruk) en vitamine E (beschermt nieren). Natuurlijk zijn de brokken ook smakelijk waardoor uw hond er ook goed van zal eten. Overleg met uw dierenarts welke voeding het beste is voor uw hond.