Overgewicht bij honden

Steeds meer honden in Nederland hebben te maken met overgewicht, ook wel overmatige lichaamsconditie of, in ernstige mate, obesitas genoemd. Als uw hond ouder wordt, neemt het energieverbruik af. Ook door castratie en sterilisatie verbruikt het lichaam minder energie. Lees hier meer over overgewicht bij honden.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Steeds meer honden in Nederland hebben te maken met overgewicht, ook wel overmatige lichaamsconditie of, in ernstige mate, obesitas genoemd. Als uw hond ouder wordt, neemt het energieverbruik af. Ook door castratie en sterilisatie verbruikt het lichaam minder energie.

Als uw hond ouder wordt, neemt het energieverbruik af. Ook door castratie en sterilisatie verbruikt het lichaam minder energie. De lichaamsconditie van de volwassen hond bepaalt in grote mate de kwaliteit van het leven. De conditie hangt voornamelijk af van de voeropname en de hoeveelheid beweging. Een ideale lichaamsconditie draagt bij aan een lang en gezond leven.

Als u denkt dat uw hond overgewicht heeft, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Symptomen van overgewicht kunnen achterliggende oorzaken hebben, bijvoorbeeld bij storingen in de hormoonhuishouding. Veel eigenaren vinden het lastig om bij hun eigen hond de lichaamsconditie te beoordelen. Vraag uw dierenarts of assistente om uw hond hierop te controleren.

Tips en advies

  • Geef uw hond alleen de aanbevolen dieetvoeding en geen tussendoortjes.
  • Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater voor uw hond klaarstaat.
  • Wees geduldig. Het kan soms enige tijd duren voordat u resultaat ziet.
  • Extra beweging zorgt voor een sneller zichtbaar resultaat.

Controle lichaamsconditie