Overgewicht bij katten

Steeds meer katten in Nederland hebben te maken met overgewicht, ook wel overmatige lichaamsconditie, of in ernstige gevallen, obesitas genoemd. Als uw kat ouder wordt, neemt het energieverbruik af. Ook door castratie en sterilisatie verbruikt het lichaam minder energie. Lees hier meer over overgewicht bij katten.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Steeds meer katten in Nederland hebben te maken met overgewicht, ook wel overmatige lichaamsconditie, of in ernstige gevallen, obesitas genoemd. Als uw kat ouder wordt, neemt het energieverbruik af. Ook door castratie en sterilisatie verbruikt het lichaam minder energie. De lichaamsconditie van de volwassen kat bepaalt in grote mate de kwaliteit van het leven. De conditie hangt voornamelijk af van de voeropname en de hoeveelheid beweging.

Een ideale lichaamsconditie draagt bij aan een lang en gezond leven. Als u denkt dat uw kat overgewicht heeft, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Symptomen van overgewicht kunnen achterliggende oorzaken hebben, bijvoorbeeld bij storingen in de hormoonhuishouding. Veel eigenaren vinden het lastig om bij hun eigen kat de lichaamsconditie te beoordelen. Vraag uw dierenarts of assistente om uw kat hierop te controleren.

Voeding

Als vastgesteld is dat uw kat overgewicht heeft of aanleg heeft om te zwaar te worden, dan kan een dieet ervoor zorgen dat het ideale gewicht behaald en/of behouden wordt.

Tips en advies

  • Geef uw kat alleen de aanbevolen dieetvoeding en geen tussendoortjes.
  • Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater voor uw kat klaarstaat.
  • Wees geduldig. Het kan soms enige tijd duren voordat u resultaat ziet.
  • Extra beweging zorgt voor een sneller zichtbaar resultaat.

 

Controle lichaamsconditie