Parasieten bij een hond

Parasieten zijn beestjes die leven in of op het lichaam van uw hond. We vertellen u meer over de soorten en symptomen. Leest u mee?

Alles over parasieten bij een hond

Parasieten zijn vervelende beestjes waar veel honden mee te maken krijgen. Ook al is uw viervoeter gezond en goed verzorgd; parasieten zijn meestal geen pretje. Geen zorgen. In de meeste gevallen zijn ze goed te verhelpen. Maar wat is een parasiet precies? Welke soorten zijn er? En is er een behandeling nodig? We praten u bij.

Wat is een parasiet precies?

Een parasiet is een organisme dat zich voedt met het bloed of de voeding van uw hond. Hiermee vermenigvuldigt het beestje zich. De ene parasiet heeft een beperkte invloed op zijn gastheer, terwijl de ander wél de nodige problemen veroorzaakt. We maken hierbij onderscheid tussen in- en uitwendige parasieten.

Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid van uw hond. De symptomen verschillen per soort. Vaak krabt uw hond zich veel en ziet u mogelijk bultjes of plekjes op de vacht. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam. Dunne ontlasting, ademhalingsproblemen of een dik ‘wormenbuikje’ wijzen op een besmetting.

Uitwendige parasieten bij een hond

De meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien en teken. Honden raken hier via hun omgeving mee besmet.

  • Vlooien zitten in de vacht van uw hond en veroorzaken met name jeuk. Ze springen gemakkelijk over op mensen of andere dieren. Controleer uw hond daarom regelmatig op vlooien en behandel hem indien nodig met een anti-vlooienmiddel.
  • Teken leven in de natuur en klemmen zich vast aan de huid. Vervolgens zuigt de parasiet zich vol met bloed. Het kleine beestje kan zo gevaarlijke ziektes overbrengen. Controleer uw hond daarom altijd na het wandelen op teken en verwijder deze direct.

 

Inwendige parasieten bij honden

Giardia en wormen zijn inwendige parasieten die veel voorkomen bij honden. Een besmetting vindt meestal plaats door het opeten van de parasiet. De klachten zijn afhankelijk van de soort en mate van besmetting.

  • Wormen dringen het darmkanaal van uw huisdier binnen en veroorzaken vaak symptomen als diarree, braken en gewichtsverlies. Ons advies? Ontworm uw hond minimaal vier keer per jaar met een ontwormingsmiddel.
  • Giardia is een maagdarmparasiet. Over het algemeen is het beestje niet gevaarlijk. Het is wél erg besmettelijk. De symptomen? Hardnekkige diarree, gewichtsverlies, verminderde eetlust en bloed bij de ontlasting.

 

Parasieten bij een hond behandelen

Met goede hygiëne, de nodige beschermingsmaatregelen en regelmatige controle voorkomt u de meeste problemen die parasieten veroorzaken. Merkt u dat uw hond last heeft van bovenstaande symptomen of ander ongewoon gedrag? Dan is het belangrijk om uw viervoeter te (laten) behandelen. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Voeding voor honden met een parasiet

Heeft uw hond last van vervelende klachten door een parasiet? Onze curatieve voeding helpt. Deze dieetvoeding helpt uw hond weer beter te worden en ondersteunt de gezondheid. Bewezen effectief en 100% natuurlijk.