Parasieten bij een kat

Parasieten. Vervelende beestjes waar veel katten op een bepaald moment mee te maken krijgen. De ene parasiet heeft een beperkte invloed op zijn gastheer, terwijl de ander wél problemen veroorzaakt. We vertellen u meer over de soorten, symptomen en behandeling. Lees even verder.

Hoe raken katten besmet met een parasiet?

De meeste katten gaan regelmatig buiten op avontuur. Tijdens een wandeling komen ze niet alleen andere katten tegen. Ook andere dieren zoals vogels en muizen struinen rond. Deze dieren dragen vaak parasieten over. Daarnaast kunnen parasieten uit de omgeving op uw viervoeter terechtkomen. Een besmetting ligt dan ook snel op de loer.

Soorten parasieten bij een kat

We maken onderscheid tussen in- en uitwendige parasieten. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam van uw kat. Vooral toxoplasma gondii en wormen komen regelmatig voor. Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid van uw kat. Denk aan vlooien en teken. We vertellen u meer over de verschillende soorten en bijbehorende symptomen.

Inwendige parasieten bij katten

Toxoplasma gondii is een parasiet die eitjes legt in de darmen. Vaak verspreidt deze parasiet zich razendsnel via ontlasting en bloed. Gezonde katten krijgen meestal geen klachten. Zwakke en oudere katten daarentegen wél. Klachten als koorts, verminderde eetlust en lusteloosheid wijzen erop dat uw kat mogelijk besmet is met dit beestje. Ga in dat geval altijd naar de dierenarts.

Wormen zijn inwendige parasieten die regelmatig voor problemen zorgen. Spoel- en lintwormen komen bij uitstek het meeste voor. Tot de symptomen behoren met name een opgezwollen buik, regelmatig overgeven, diarree en bloed in de ontlasting.

Uitwendige parasieten bij katten

Vlooien komen veel voor in onze omgeving. Meestal zitten ze verborgen in schaduwrijke plekjes. Deze parasiet springt vanuit de omgeving in de vacht van uw kat. De symptomen? Hevig krabben, kale plekken, voortdurend wassen en rusteloosheid.

Teken zijn misschien klein; ze kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van uw pluizenbol. Met name in de lente- en zomermaanden duiken deze beestjes op. Ze hechten zich met hun kop door de vacht op de huid. Hier voeden ze zich met bloed. De meeste katten hebben geen symptomen wanneer ze een teek hebben. Regelmatige controle is daarom niet onverstandig.

De behandeling van parasieten bij een kat

Merkt u dat uw kat last heeft van bovenstaande symptomen, andere kwaaltjes of ongewoon gedrag? Dan is het belangrijk om uw kat te behandelen. De behandeling verschilt per parasiet. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

  • Wormen worden bestreden met een kuur. Deze zijn op verschillende plekken te verkrijgen, zowel in de dierenwinkel als bij de dierenarts. De behandeling doodt wormen maar biedt géén blijvende bescherming. Zorg daarom ook dat u uw kat met de juiste frequentie ontwormt.
  • Vlooien zijn over het algemeen gemakkelijk te behandelen. Het bestrijdingsmiddel is vaak een spray, pipet of halsband. Zorg in dit geval ook dat u alle dieren in uw huishouden én de leefomgeving behandelt.
  • Teken verwijdert u in de meeste gevallen gemakkelijk zelf. Als u onzeker bent, is het verstandig om dit door de dierenarts te laten doen. Wanneer dit op de onjuiste manier gebeurt, leidt het namelijk regelmatig tot infecties.