Struvietstenen bij honden

Blaasstenen kunnen resulteren in pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen, persen bij het plassen, in huis plassen, bloederige urine of zelfs niet meer kunnen plassen. Door een verhoogde concentratie van afvalstoffen in het bloed kan de hond zich ziek voelen, waardoor het gedrag van de hond kan veranderen. Lees hier wat u kunt doen.

Wat is struviet?

Met blaasstenen of blaasgruis worden verschillende soorten stenen en/of kristallen in de urine van honden bedoeld. De verschillen zijn gebaseerd op de minerale samenstelling van de steen of het kristal. Struviet is een van de meest voorkomende blaassteensoorten en bestaat uit magnesium, fosfaat en ammonium. Met een afnemende zuurgraad van de urine (hogere pH), neemt het risico op struvietsteenvorming toe. Een lage zuurgraad (hoge pH) van de urine kan veroorzaakt worden door de voeding of door een urineweginfectie. Blaasstenen kunnen resulteren in pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen, persen bij het plassen, in huis plassen, bloederige urine of zelfs niet meer kunnen plassen. Door een verhoogde concentratie van afvalstoffen in het bloed kan de hond zich ziek voelen, waardoor het gedrag van de hond kan veranderen.

Honden die eenmaal blaasstenen hebben ontwikkeld, zijn over het algemeen gevoelig voor het terugkeren van blaasstenen. Het is daarom van belang om maatregelen voor uw hond te nemen om de struvietstenen op te lossen en nieuwe steenvorming te voorkomen.

Wat kunt u doen?

  • Struvietdieet

In tegenstelling tot andere soorten blaasstenen, kunnen struvietstenen opgelost worden in zure urine (lage urine pH). Een effectief struvietdieet moet een laag gehalte aan struvietvormende componenten (magnesium, fosfor en eiwit) bevatten en zorgt ervoor dat de zuurgraad van de urine naar een pH-waarde tussen de 6,0 en 6,4 gestuurd wordt. Hierdoor lossen de struvietstenen op en wordt de vorming van nieuwe stenen voorkomen. Bij honden lossen struvietstenen gemiddeld na 1 tot 3 maanden op wanneer er een struvietdieet gevoerd wordt. Maar die tijd waarin de struvietstenen oplossen kan per individuele hond aanzienlijk verschillen.

  • Geen extra’s

Voor een optimale werking van het dieet is het heel belangrijk om niets anders naast de dieetvoeding te geven. Tussendoortjes, voeding van andere honden (of andere huisdieren), tafelresten of eten van straat kunnen de samenstelling en de zuurgraad van de urine beïnvloeden en ervoor zorgen dat er opnieuw struvietstenen gevormd worden.

  • Drinken stimuleren

Een hoge vochtinname zal de urine verdunnen en daarmee het risico op struvietstenen bij uw hond verminderen. De vochtinname kan gestimuleerd worden door regelmatig vers water neer te zetten en eventueel een extra waterbak te plaatsen.

  • Zuurgraad (pH) van de urine regelmatig meten

Het is aan te raden om de zuurgraad van de urine regelmatig te meten (elke 2 tot 4 weken). De zuurgraad van de urine schommelt gedurende de dag. Dit heeft onder andere te maken met de voermomenten. De zuurgraad van de urine is hoger (lagere urine pH) vóór een maaltijd dan daarna. Bij het meten van de zuurgraad van de urine is het daarom van belang om zo veel mogelijk op hetzelfde moment van de dag (of meerdere momenten) na een maaltijd te meten. Zodra de pH-waarde boven de 6,5 uitkomt, moet u de urine van uw hond opnieuw door de dierenarts laten controleren op blaaskristallen en eventueel op een bacteriële infectie.

  • Meerdere kleine maaltijden

Om de zuurgraad van de urine zo min mogelijk te laten schommelen, is het het beste als uw hond meerdere kleine maaltijden eet per dag.