Voedselallergie bij honden

Een voedselallergie komt regelmatig voor bij honden. In dit artikel delen we meer over de symptomen, diagnose en behandeling. Lees snel verder.

Een voedselallergie komt regelmatig voor bij honden. Hoewel het soms moeilijk te diagnosticeren en behandelen is, is het belangrijk voor hondenbezitters om de symptomen te herkennen. In dit blogbericht geven we alle informatie.

Wat is een voedselallergie precies?

Een voedselallergie bij honden is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze reactie kan leiden tot diverse symptomen, variërend van huidproblemen tot maag- en darmklachten. De meest voorkomende allergenen zijn rundvlees, kip, zuivel, tarwe en maïs.

Symptomen van voedselallergie bij een hond

De symptomen van een voedselallergie bij een hond zijn verschillend. We sommen de meest voorkomende tekenen op.

  1. Jeuk en huidproblemen. Dit symptoom komt het meest voor. Honden met een voedselallergie kunnen overmatig krabben, likken of bijten aan hun huid. Dit leidt vaak tot roodheid, huiduitslag of zelfs haaruitval.
  2. Oorontstekingen. Terugkerende oorontstekingen zijn een veelvoorkomend teken van voedselallergieën. Honden schudden hun kop of krabben aan hun oren.
  3. Maag- en darmproblemen. Braken, diarree en winderigheid kunnen wijzen op een allergie.
  4. Minder eetlust. Honden met een voedselallergie hebben vaak minder eetlust. Hierdoor vallen ze af.

Heeft mijn hond een voedselallergie?

Herkent u één of meerdere symptomen bij uw hond? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Als de dierenarts vermoedt dat uw hond een voedselallergie heeft, wordt er waarschijnlijk een eliminatiedieet voorgesteld. Dit is de meest betrouwbare methode voor de diagnose van een voedselallergie.

Een eliminatiedieet houdt in dat uw hond gedurende 8 tot 12 weken een dieet volgt met een nieuwe eiwit- en koolhydraatbron die uw hond nog niet eerder heeft gegeten. Het doel is om alle mogelijke allergenen uit het dieet te verwijderen. Na de eliminatieperiode worden oude voedingsmiddelen één voor één opnieuw geïntroduceerd om te zien welke een reactie veroorzaken.

De behandeling van voedselallergie bij honden

De beste manier om een voedselallergie te behandelen is door het ‘probleemvoer’ te identificeren en vermijden. Voer uw hond strikt volgens het dieet en vermijd tafelresten of traktaties die de allergie kunnen triggeren. Het is belangrijk om de behandeling goed af te stemmen met de dierenarts en uw hond regelmatig te laten controleren. Zo zorgt u ervoor dat de behandeling effectief is.

Welke brokken zijn het beste voor een hond met een voedselallergie?

Heeft de dierenarts vastgesteld dat uw hond een voedselallergie heeft? Dan is het belangrijk om te kijken welke brokken het beste passen. De juiste voeding kan voedselintolerantie verminderen en de huidfunctie bij huidaandoeningen ondersteunen.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hypoallergene hondenvoeding of voer dat specifiek is ontworpen voor honden met voedselallergieën. Deze brokken bevatten vaak novel proteins (onbekende eiwitten) of zijn gehydrolyseerd, waardoor de eiwitten zodanig zijn afgebroken dat ze geen immuunreactie veroorzaken. Overleg altijd met uw dierenarts welke voeding het beste is.

Heeft u nog vragen of advies nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.