Voedselallergie bij katten

Wat zijn de symptomen van voedselallergie bij een kat? Hoe weet u zeker dat voedselallergie het probleem is? En welke voeding is aan te raden? U leest het hier!

Alles over voedselallergie bij een kat

Voedselallergie komt ook met regelmaat bij een kat voor. Het afweersysteem (immuunsysteem) van de kat reageert dan overmatig op een onschadelijk bestanddeel uit de voeding. Vervelend (en vaak ook zielig) want uw kat heeft er last van. Maar wat zijn de symptomen van voedselallergie bij een kat? Hoe weet u zeker dat voedselallergie het probleem is? En welke voeding is aan te raden?

Een kat met voedselallergie: wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende oorzaak van de allergie is een eiwitsoort. Dat betekent dat een kat overmatig reageert op bijvoorbeeld runder- kippen- of varkenseiwitten. Maar ook plantaardige eiwitten kunnen de bron van de allergische reactie zijn. Als een kat voedselallergie heeft, dan uit zich dat vaak in onderstaande symptomen:

  • Jeuk bij oren en rondom de kop (dat komt het meeste voor) of zelfs over het hele lichaam
  • Maag- en darmklachten als diarree en braken (zie ook verderop in dit verhaal)
  • Vettige en stinkende huid, soms dik en donker gekleurd
  • Huidinfectie
  • Minder eetlust (en daardoor afvallen)

Voedselallergie: kan een kat daarvan ook braken?

Zeker. Maag- en darmklachten, waaronder braken is bij een kat met voedselallergie één van de symptomen. Als het daadwerkelijk om een voedselallergie gaat, is braken een symptoom dat meestal hand in hand gaat met jeuk.

Kan een kat met voedselallergie ook diarree hebben?

Eén van de symptomen van een kat met voedselallergie is diarree. Nu kan diarree alléén veel verschillende oorzaken hebben. Net als bij braken, gaat diarree vaak samen met jeuk.

Hoe weet u zeker of uw kat last heeft van een voedselallergie?

Allereerst: zijn één of meerdere van bovenstaande symptomen herkenbaar? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Als de dierenarts ook een voedselallergie vermoedt, dan zal er hoogstwaarschijnlijk een eliminatiedieet worden voorgesteld. In een periode van een aantal weken worden dan alle voedingsstoffen weggelaten waarvoor uw kat mogelijk allergisch is. Een eliminatiedieet is het meest betrouwbaar. Bloedprikken of andere allergietesten zijn dat, om verschillende redenen, minder.

Een kat met voedselallergie: op dieet

Zoals ook bij mensen het geval is, kan een voedselallergie bij een kat op elk moment in zijn leven ontstaan. Soms is het aangeboren en soms ontstaat het pas na jaren. Oók na jaren van dezelfde voeding, kan uw kat ineens overgevoelig reageren op één van de bestanddelen uit de voeding. Voor een kat met voedselallergie zit er maar één ding op: op dieet. Welk dieet het beste past, is uiteraard afhankelijk van waar uw kat overmatig op reageert.

Voedselallergie bij mijn kat is een feit: welke voeding past het beste?

Heeft de dierenarts (met hulp van een eliminatiedieet) vastgesteld dat uw kat een voedselallergie heeft? Dan is het zaak te kijken welke voeding het beste past. De juiste voeding kan voedselintolerantie verminderen en ondersteunt de huidfunctie bij huidaandoeningen. Het gaat daarbij vaak om voeding met specifieke omega 3- en 6-vetzuren en visolie. Overleg altijd met uw dierenarts welke voeding het beste is.