Nierproblemen bij katten

Hoe herkent u nierproblemen bij uw kat? En wat mag hij eten? U leest er hier meer over!

Nierproblemen bij een kat: een veel voorkomende kwaal

Het is jammer genoeg een veelvoorkomende kwaal: nierproblemen bij katten. Vooral een oudere kat is vaak het slachtoffer. In deze blog bespreken we de meest voorkomende vorm: chronische nierproblemen. Als uw kat chronische nierproblemen heeft, dan zijn de symptomen meestal zichtbaar als de nieren al lange tijd niet goed meer werken. Chronisch nierfalen is niet te genezen. Toch kan een kat met nierproblemen met de juiste behandeling, nog een prima leven leiden.

Hoe herken ik nierproblemen bij mijn kat?

Vaak krijgt een kat pas last als de nieren nog maar voor minder dan dertig procent werken. Dat uit zich in een aantal symptomen. Vooral een combinatie van een aantal klachten maakt dat chronische nierproblemen bij een kat vrij goed te herkennen zijn.

  • Extra veel plassen en drinken: omdat de nieren de urine niet meer goed kunnen concentreren, moet een kat meer plassen en dus ook meer drinken. De urine zelf ziet er dan, logischerwijs, ook waterig uit.
  • Minder eetlust, misselijkheid, braken: goed werkende nieren breken afvalstoffen als creatinine in het lichaam af. Nieren die niet meer goed functioneren, kunnen de afvalstoffen onvoldoende verwijderen. Hierdoor kunnen er zweertjes ontstaan in het maagdarmkanaal en in de mond. Dat is bijzonder vervelend voor uw kat. Het kan misselijkheid en braken veroorzaken. Zweertjes in de darmen zorgen soms voor diarree.
  • Doffe vacht, algehele malaise: het tekort aan vocht (veel plassen en drinken) en de slechte afvoer van afvalstoffen zorgt ervoor dat een kat zich simpelweg slecht voelt. Hij is minder actief en de vacht ziet er dof uit (geen zin om zich te wassen).
  • Bloedarmoede: als de nieren van uw kat niet goed meer werken, dan maken de nieren te weinig van een bepaald hormoon aan (EPO). Dit kan bloedarmoede veroorzaken, waardoor een kat lusteloos wordt.

 

Ook als u maar één van bovenstaande symptomen herkent, is het toch goed om contact met de dierenarts op te nemen, omdat er ook iets anders aan de hand kan zijn. Als de dierenarts dezelfde vermoedens heeft als u, dan kan dit met bloed- en urineonderzoek bevestigd worden.

Een kat met nierproblemen: kan voeding de oorzaak zijn?

Het is maar wat er precies onder ‘voeding’ wordt verstaan. Als een kat nierproblemen ontwikkelt, dan is voeding die voor een kat bedoeld is, doorgaans niet de oorzaak. Wél kan een kat nierproblemen krijgen door stoffen te eten die giftig zijn. Zoals lelies (die bloemen inderdaad), of wanneer een kat vloeistof binnenkrijgt die in koelkasten zit (ethyleenglycol). Dat klinkt gek, maar het smaakt erg zoet. Dus áls een kat op de één of andere manier de kans krijgt, dan slurpt hij de giftige stof zo op. Met alle gevolgen van dien. De daadwerkelijke oorzaak van de nierproblemen bij een kat kan heel divers zijn: van aangeboren tot bacterieel. En van tumoren tot trauma.

Wat mag een kat met nierproblemen eten?

Als uw kat nierproblemen heeft, dan is het belangrijker dát hij iets eet, dan wát hij eet. In gewone kattenvoeding zitten eiwit en fosfor. Deze zorgen onder meer voor de aanmaak van creatinine en ureum, afvalstoffen die de nieren niet goed kunnen verwerken. Dus op de vraag: wat mag een kat met nierproblemen eten? Is het antwoord: zo min mogelijk eiwit en fosfor. Gelukkig bestaat er een speciaal kattendieet voor katten met nierproblemen.

Kattenvoer voor katten met nierproblemen

Omdat nierproblemen bij een kat een veelvoorkomende kwaal is, is er een speciaal kattendieet ontwikkeld dat katten ondersteunt bij deze problematiek. Deze dieetvoeding bevat een laag fosfor- en eiwitgehalte om de nieren zo min mogelijk te belasten. In kattenvoer voor katten met nierproblemen hoort extra vitamine E te zitten, om de niercellen tegen verdere beschadiging te voorkomen. Extra visolie is ook aan te bevelen, omdat dit de doorbloeding van de nieren verbetert en de bloeddruk verlaagt. En als het even kan is het ook nog lékkere voeding, omdat het vooral belangrijk is dat uw kat goed blijft eten. Een voorbeeld is SANIMED Renal. Deze dieetvoeding is verkrijgbaar bij veel dierenartsen en -apotheken. Zoek een verkooppunt bij u in de buurt.

Conclusie: bij nierproblemen van uw kat helpt de juiste voeding

Als de dierenarts de diagnose stelt dat uw kat chronische nierproblemen heeft, dan zal hij een behandelplan opstellen. Een belangrijk onderdeel van dat plan is een nierdieet. Want bij nierproblemen bij een kat helpt de juiste voeding het leven langer en aangenamer te maken. Het zo min mogelijk binnenkrijgen van eiwit en fosfor om de nieren zo min mogelijk te belasten, is namelijk essentieel. Hoe de behandeling van uw geliefde kat er verder uitziet, hangt onder meer af van de oorzaak en de conditie van de beschadigde nieren.