(Chronisch) nierfalen bij honden

Bij 1 op de 20 honden komt chronisch nierfalen voor. Honden zijn gemiddeld 6,5 jaar wanneer de aandoening wordt geconstateerd. Bij chronisch nierfalen, ofwel nierinsufficiëntie, raken de nieren onherstelbaar beschadigd. Alleen de voortgang van deze aandoening kan worden vertraagd. Lees hier meer over (chronisch) nierfalen.

Wat is (chronisch) nierfalen?

Bij 1 op de 20 honden komt chronisch nierfalen voor. Honden zijn gemiddeld 6,5 jaar wanneer de aandoening wordt geconstateerd. Bij chronisch nierfalen, ofwel nierinsufficiëntie, raken de nieren onherstelbaar beschadigd. Alleen de voortgang van deze aandoening kan worden vertraagd.

Een nier bestaat uit ruim een miljoen nierlichaampjes. Deze nierlichaampjes die het bloed filteren en afvalstoffen verwijderen. Bij nierfalen neemt het aantal nierlichaampjes af, waardoor de nieren onvoldoende functioneren. Het bloed wordt niet meer voldoende gezuiverd en er treedt extra verlies van water, zouten en voedingsstoffen op. Verschillende factoren zoals erfelijkheid, leeftijd, hoge bloeddruk, infecties en stofwisselingsziekten, kunnen het ontstaan van nierfalen beïnvloeden. Een voeding met een hoog fosfor- en eiwitgehalte kan de afname van nierlichaampjes versnellen. Naast chronisch nierfalen kan ook acuut nierfalen optreden. Helaas herstellen de meeste honden hier niet van. Bovendien ontwikkelen honden die acuut nierfalen overleven vaak chronisch nierfalen.

schema nierfunctie

Symptomen

  • veelvuldig plassen
  • steeds meer drinken
  • de hond voelt zich ziek doordat afvalstoffen die normaal via de urine worden uitgescheiden zich opstapelen in het bloed

 

Nierdieet

Chronisch nierfalen kan niet worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het vertragen van de nierbeschadiging.

Een zorgvuldig samengesteld nierdieet kan nierfalen vertragen en zo het leven van uw hond verlengen.